Teknoloji

Tray İşlemci Nedir?

İşlemcide Tray ve Box Ne Demek? 

Tray (tepsi ) işlemci bilgisayar üreticileri (OEM) veya toplu sistem kurucuları için tasarlanmıştır. Bu işlemciler kutusuz olarak ve bazen bir tepsi içinde (tray) toplu olarak satılır. Bu nedenle adını “tray” (tepsi) kelimesinden alır. Tray işlemciler, yalnızca işlemciyi içerir; kutu, fan, termal macun veya başka bir aksesuarla gelmez. 

Box işlemciler Tray işlemcinin aksine markalar tarafından kutulu perakende satışa sunulan işlemcilerdir. Box işlemcilerin kutusunun içinde kendine ait garanti sürelerinin yanı sıra kutusundan fan, termal macun ve aksesuarları ile satışa sunulur garantili olması ekstra değişim veya onarım gibi yardımcı unsurlar sayesinde fazladan bir ücret talep edilmez. 

Tray İşlemci Özellikleri 

Tray işlemci herhangi bir paket veya ambalaj ile satışa sunulmaz. Tray işlemciler çoklu sayıda yan yana dizilmiş bir plastik tepsi biçiminde satışa sunulur. Bu işlemciler, perakende satışa sunulan Box işlemcilerden farklı olarak herhangi bir fan ya da farklı soğutma bileşenleri içermezler. Bu satış yöntemi, paketleme ve dağıtım maliyetini düşürür. Soğutma bileşeni bulunmadığı için alıcının kendi yaptığı veya aldığı soğutucuyu kullanmasına olanak sağlar. Bu sayede FPS artışı ve hızlanmayı ön planda tutar. 

Tray işlemciler, genellikle toplu alımlar yapan büyük OEM (Orijinal Ekipman Üreticisi) şirketlerine, sistem toplayıcılarına veya bilgisayar üreticilerine yönelik olarak satılır. Bu tür alıcılar, genellikle işlemcileri kendi soğutma sistemleri ve diğer bileşenlerle birlikte kullanır. 

Tray İşlemci Nerelerde Kullanılır? 

Büyük Bilgisayar Üreticileri (OEM): Tray işlemciler, HP, Dell, Lenovo gibi büyük firmalar tarafından toplu şekilde satın alınır ve genellikle kendi sistemlerine entegre edilir. Bu üreticiler, işlemciler için kendi soğutma sistemlerini ve diğer bileşenlerini kullanırlar. 

Sistem Toplayıcıları ve Tamir Atölyeleri: Bilgisayar sistemleri toplayan veya tamir eden profesyonel servisler de tray işlemcileri kullanmayı tercih ederler. Bu sayede daha düşük maliyetle işlemci temin ederler. 

Özel Sistem Toplayıcıları: Kendi bilgisayarlarını toplayan, özellikle yüksek performanslı sistemler oluşturmak isteyen kullanıcılar, tray işlemciler alarak kendi tercihlerine uygun fanlar ve soğutucular seçebilirler. 

Performans ve Garanti Durumu 

Tray işlemciler ile diğer işlemciler arasında performans konusunda çok bir fark bulunmamaktadır. Tray işlemcilerin kısa garanti süreleri vardır. Bu durum, kullanıcıları endişeye düşürebileceği gibi herhangi bir durumda garantinin olmaması, bireysel kullanıcıların garanti kapsamından destek almasını engeller. Ancak, tray işlemcilerin arızalanma olasılığı oldukça azdır. Bu nedenle hâlâ güvenilir bir seçenek olarak tercih ediliyor. 

Tray işlemci alınır mı? Evet, alınır. 

Box İşlemci özellikleri 

Box işlemciler kutulu işlemcilerdir. Kutunun içinde işlemcinin ihtiyaç duyduğu fanı ve termal macunuyla beraber satışa sunulur. Bir arızalı işlem veya hatalı ürün satın alındığında geri iadesi veya değişim için garanti belgesi vardır. Garanti belgesi 1 yıl ile 3 yıl arası olur. Tray işlemci ile arasında çok fazla bir performans kaybı bulunmaz birbirine yakın ürünlerdir tercih olarak seçilme nedeni garantili oluşu ve tray işlemcilere bakarak performans konusunda kendi kullandığı fanı yeterlidir. 

Box İşlemci Nerelerde Kullanılır? 

Box işlemciler, genellikle bireysel kullanıcılar, küçük işletmeler, perakende müşteriler ve kendi bilgisayarını toplamak isteyen kişiler tarafından tercih edilir. Bu işlemcilerin kullanımı ve tercih edilme nedenleri, kullanım amacı ve avantajlarıyla ilişkilidir. 

Box işlemciler her şekilde kullanıma açık ürünlerdir. Aldığınız işlemciye göre yön değiştirir; Evde herhangi bir işlem yapmak, oyun oynamak, tasarım, ofis işleri gibi birçok işlerde kullanılır. 

Performans ve Garanti Durumu 

Box işlemcilerin performansı, tamamen işlemcinin modeline ve teknolojisine bağlıdır. Ambalajlama (box ya da tray) işlemcinin performansını doğrudan etkilemez. Ancak, box işlemcilerle birlikte gelen stok soğutucu performansı dolaylı olarak etkileyebilir. 

Box işlemciler, tray işlemcilere kıyasla daha uzun ve kapsamlı bir garantiye sahiptir. Üretici firmalar, box işlemciler için resmi garanti sunar. Bu sayede box işlemci garanti süresi ve verdiği güven sayesinde daha çok tercih edilir. 

Box ve Tray İşlemciler Arasındaki Farklar 

Box işlemci Nedir? 

  • Genellikle şık bir kutu içerisinde gelir ve stok soğutucu (fan) içerir. 
  • Kutunun içinde genellikle işlemcinin stok soğutucusu bulunur. Bu, işlemciyi hemen kullanmaya başlayabilmeniz için ek bir soğutucuya ihtiyaç duymamanız anlamına gelir. 
  • Daha uzun bir garanti süresine sahiptir. Intel ve AMD’nin box işlemcileri genellikle 3 yıl garanti sunar. 
  • Daha pahalıdır çünkü kutu, stok soğutucu ve uzun garanti süresi gibi ek maliyetler fiyata dahildir. 
  • Perakende mağazalarda ve çevrimiçi satış platformlarında kolayca bulunabilir. Kendi bilgisayarını toplamak isteyen kullanıcılar için yaygın olarak satılır. 

Tray İşlemci Nedir? 

  • Birden fazla işlemci, toplu halde tepsi (Tray) şeklinde paketlenir. 
  • Perakende satış için ambalajlanmaz, genellikle büyük üreticilere ve sistem toplayıcılara yönelik olarak satılır. 
  • Kutusu yoktur, sadece işlemci gönderilir. 
  • Stok soğutucu (fan) içermez. İşlemciyi alan kişi veya firma, soğutucu çözümünü ayrıca temin etmek zorundadır. 
  • Genellikle daha kısa garanti süresi sunar. Intel ve AMD gibi büyük üreticilerin tray işlemciler için sunduğu garanti süresi genellikle 1 yıl ile sınırlıdır. 
  • Genellikle daha ucuzdur çünkü soğutucu ve perakende paketleme gibi ekstra bileşenler içermez. Tray işlemciler büyük toplu alımlara yönelik olduğundan maliyet açısından avantaj sağlar. 
  • Büyük üreticiler (OEM) ve sistem toplayıcılarına yöneliktir. Örneğin, Dell, HP veya Lenovo gibi şirketler, tray işlemciler alıp, kendi soğutma çözümleri ve diğer bileşenlerle birlikte sistemlere entegre ederler. 
  • OEM pazarı için üretilmiş olduğundan genellikle perakende mağazalarda bulunmaz. 
Paylaşılan:

İlişkili Gönderiler

Teknoloji

Bulut Depolama Nedir?

Günümüzde her türlü dosya çeşidini bilgisayar, tablet ve telefonlarımızda saklayıp biriktiriyoruz. Cihazlarımızın depolama alanları dolduğunda veya cihazlarımızı yenilememizi gerektiren durumlar söz konusu olduğunda, sakladığımız dosyaları nasıl yeni cihazımıza aktaracağımızı veya