Teknolojiİnternet

Bulut Depolama Nedir?

Günümüzde her türlü dosya çeşidini bilgisayar, tablet ve telefonlarımızda saklayıp biriktiriyoruz. Cihazlarımızın depolama alanları dolduğunda veya cihazlarımızı yenilememizi gerektiren durumlar söz konusu olduğunda, sakladığımız dosyaları nasıl yeni cihazımıza aktaracağımızı veya ne yapacağımızı çok bilemiyoruz. Bu tarz durumlara karşı üretilen belli başlı teknolojiler bulunuyor elbet. Örnek vermek gerekirse: USB Bellek‘ler, hafıza kartları, sabit disk sürücüleri (HDD), katı hal sürücüleri (SSD) ve benzeri teknolojiler her ne kadar kullanışlı olan örnekler olsa dahi zarar görmesi olası olan teknolojilerdir. Durum böyle olunca insan tedirgin olabiliyor ve daha farklı bir yöntem arayışına girebiliyor.

Bireysel veri depolamanın yanı sıra oluşumların / işletmelerin ve benzeri kuruluşlarında aynı şekilde depolama konusu ile ilgili çekebileceği bir çok sıkıntı mevcut. Bunlardan bir kaçı maliyet, altyapı, atiklik, erişilebilirlik ve zorluktur. İşte tam bu noktada, teknolojinin ilerlemesiyle insanlık olarak Bulut Depolama ile tanışıyoruz. Peki Bulut Depolama nedir?

Bulut Depolama Nedir?

Bulut Depolamanın temelinde, internet üzerinden erişebildiğimiz bizlere ayrılmış alanları kullanmak yatıyor. Ölçeklendirilebilir depolama alanları bizlere erişim kolaylığının yanı sıra kullanımda esneklik tanıyan bir teknoloji sunuyor. Dilediğiniz dosyaya, dilediğiniz cihazdan internet erişiminiz olduğu sürece bulut depolama alanınıza sınırsız erişim sağlayabilir, dosyalarınızı orada güvence altında tutabilirsiniz. Aynı zamanda depolama sunucuları güvenli bir şekilde saklanır, yönetilir ve korunur.

Bulut Depolamanın Önemi

“Bulut depolama neden önemlidir?” sorusu bir çoğumuzun aklına gelebilecek türden bir sorudur. Bu sorunun cevabı düşündüğümüzden çok daha basittir: Uygun maliyetle ölçeklenebilir bir depolama alanı sunup, depolama alanını arttırmak istediğiniz vakit altyapı beklemek, depolama alanı ağlarını (SAN’lar) yönetmek, arızalı cihazların değişimi için beklemek gibi bir çok sorundan kişileri / oluşumları / işletmeleri / şirketleri kurtarmasıdır. Bulut depolamanın sunduğu esneklik sayesinde, depolama alanları isteğe bağlı olarak rahatlıkla arttırılabilir ve verileri çevrimiçi olarak güvenli bir şekilde muhafaza etmesiyle verilere, ağa erişim sağlanabilecek her an her yerde ulaşılabilirlik sağlaması gibi getirileri vardır.

Büyük veya küçük işletmeler fark etmeksizin bulut depolama her açıdan işinizi kolaylaştırabilme potansiyeline sahip bir teknolojidir. Büyük işletmeler için gerekli atikliği, güvenliği, tasarrufu ve kolaylığı sağlarken küçük işletmeler içinse depolama için gitmesi planlanan kaynakları daha farklı amaçlarla kullanabilme veya saklayabilme avantajları sağlıyor. Peki bulut depolama hizmetini hangi firmalar sağlıyor?

Bulut Depolama Hizmeti Sunan Firmalar

 

  • Microsoft One Drive: Microsoft Office uygulamalarıyla uyumlu çalışabilen, profesyonel bir depolama hizmeti olmasının yanı sıra daha basit istekler (fotoğraf, video saklamak gibi) içinde kullanımı rahat ve güvenli olan bir bulut depolama hizmetleri arasından birisidir. Microsoft One Drive, kişisel Microsoft hesaplarına ücretsiz 5 GB hak tanırken, aylık faturalandırma ile 100 GB boyuttan TB boyutlarına kadar erişim sağlamaktadır.

 

  • Google Drive: Google Drive, kontrollü ve güvenli bir şekilde dosyalarınıza erişim sağlayabilmenizi amaçlayan bulut depolama hizmetleri arasından birisidir. Google Drive üzerinden sizlere gönderilen dosyalar taranır ve zararlı yazılımlardan arındırılır. Google Drive içerisinde aynı şekilde Google tarafından oluşturulmuş bazı özellikler entegre edilmiş ve birlikte kullanıma açık vaziyette mevcutturlar. Google Drive, kişisel Google hesaplarına ücretsiz 15 GB depolama alanı hakkı tanırken, aylık faturalandırma ile 100 GB boyuttan TB boyutlarına kadar erişim sağlamaktadır.

 

  • ICloud: Apple firması tarafından yapılan cihazlara özel bir depolama hizmetidir. Apple firması tarafından yapılmış, kullandığınız aygıtlar arasında kişisel verileriniz, dosyalarınız, fotoğraf ve videolarınız gibi bir çok verinizi saklamanızı sağlayan bulut depolama hizmetlerinden birisidir. ICloud’un kullanıcılarını tanıdığı ücretsiz depolama alanı 5 GB boyutundadır.

 

  • Amazon Drive: Amazon Drive, sunduğu özelliklerle  bulut depolama servisleri arasında en iyilerden biri olarak görülür. Fotoğraflar, videolar ve çoğu belgelerinizi Amazon Drive ile saklayabilirsiniz. Amazon Drive’a web üzerinden, Android ve iOS işletim sistemlerinden erişebilir, iş akışını sorunsuz devam ettirebilirsiniz. Bunun yanı sıra, Amazon Drive, Amazon Prime kullanıcıları için sınırsız fotoğraf depolama alanı ve 5 GB ücretsiz video alanı sunar. Amazon Drive’ın ücretsiz depolama alanı 5 GB boyutundadır.

 

  • Box: Yeni özellikler ve detaylı güvenlik önlemleri sunan Box, kişisel ve ticari belgelerinizi saklayabileceğiniz bir bulut depolama servisidir. Box: Office 365, Adobe, GSuite, Salesforce gibi uygulamalarla entegre bir şekilde çalıştığı için kullanıcıların iş akışını ve üretkenliğini artırmasını hedefler. Box’un ücretsiz depolama alanı 10 GB boyutundadır.

 

  • DropBox: Dropbox, dosyalarınızı depolamanız ve cihazlar arası senkronizasyonda kullanabileceğiniz basit bir çözüm sunar. Diğer bulut servislerinde olduğu gibi Dropbox’un sunduğu masaüstü uygulaması aracılığı ile dosyalarınızı bilgisayarınızdan bulut depolamaya kolaylıkla aktarıp yedekleyebilirsiniz. Dropbox’un ücretsiz depolama alanı 2 GB boyutundadır.

Bir konunun daha sonuna gelmiş bulunuyoruz. Buraya kadar okuyan herkese en içten teşekkürlerimi sunarım. İyi günler diliyorum, takipte ve sağlıcakla kalın!

Paylaşılan:

İlişkili Gönderiler

İnternet

Torrent Nedir?

Torrent nedir?: İnternet üzerinden dosya paylaşımı yapmayı sağlayan bir protokoldür. Torrent teknolojisi, merkezi bir sunucudan indirme yerine, dosyaları parçalara ayırarak farklı kullanıcılardan (peer-to-peer - P2P) eş zamanlı olarak indirmenize olanak
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir