İnsanlık olarak özümüzde sosyal, düşünebilen ve meraklı canlılarız. Merak duygumuz genellikle bizleri öğrenme, keşfetme, gezme ve maceralara atılma eylemlerine iten bir duyudur, aynı zamanda sosyal canlılar oluşumuz bu meraklılığımızı dindirmeye veya merakımızı daha da arttırıp hatta çoğu zaman merakımızın başlamasına neden olan bir özelliğimizdir. İnsanlık tarihi boyunca keşifler gerçekleşmiştir ve bu keşiflerde bulunan “cennet” olarak nitelendirilebilecek doğal güzellikler kayda alınmıştır. Kayda alınan bu doğal güzellikler kulaktan kulağa, mektuptan mektuba ve günümüzde sosyal medya ve internette bir çok insanı bu güzellikleri görmek için gezmeye, maceraya atılmaya itmektedir.
Dünyanın coğrafi özelliklerine bakıldığında evimiz olarak bildiğimiz bu gezegen kendi içerisinde saklı cennetler barındıran elips bir küredir. Biz Türklerin hayatını sürmekte olduğu Anadolu bizzat cennet gibi bir coğrafyaya sahiptir. Bu yazımızda konumuz: bizler de dahil olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerinden fazlasıyla insanın dikkatini çeken, doğal başyapıtları barındıran evimizin güzelliklerinden birisi olan Zeus Mağarası’dır.
Zeus Mağarası – Kuşadası
Zeus Mağarası, antik çağda İonia Federasyonu’nun 12 şehir devletinin toplantı merkezi olan Panionion’da ve günümüzde ana vatanımız Türkiye’nin batısında Ege Bölgesi’nde, Aydın İli, Kuşadası’nda Güzelçamlı sınırları içindedir. Mağara, Kuşadası ilçesi Güzelçamlı beldesinin hemen batısında, Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nın içerisindedir.
Mağara, düdende bir ile kalk oluşumunu aşındıran yeraltı nehri sonucu oluşmuştur. Tabanı havuz şeklindedir. Mağara 10-15 metre derinliğinde, 10-13 genişliğinde ve 20 metre uzunluğundadır.
200 metre rakımda Dilek Yarımadası’ndaki milli park girişinin batısında yer almaktadır. Mağaraya 20 metre uzunluğunda güneye doğru uzun kaygan, taşlı patika ile ulaşılır. Mağaranın ağzı ağaçlar ve bitkiler kaplı olduğu için saklı ve gözlerden uzaktadır.
Mağaraya ulaşım sağlamak için bireysel araçlar dışında Kuşadası ilçe merkezinden Güzelçamlı’ya düzenli olarak çift yönlü sefer yapan dolmuşlarla da ulaşım sağlanabilir.
Antik Yunan mitolojisine göre, göklerin Olimposlu hükümdarı Zeus, denizlerin hakimi olan kardeşi Poseidon’u kızdırdıktan sonra Poseidon’un gazabından kaçmak için bu mağaraya saklanırdı ve Poseidon’un sakinleşmesini beklerken bu mağarada dinlenip yıkanırdı. Mağaranın ziyaretçileri arasında popüler bir alışkanlık olarak, dileklerinin gerçekleşmesi ümidiyle mağara ağzının yanındaki bir dilek ağacına bir bez parçası bağlarlar.
Mitolojide güzellik tanrıçası Afrodit’in Zeus Mağarası’nda yüzerek güzelleştiği söylenir. Bu nedenle Zeus Mağarası suyunun kadınların teninde güzelleştirici etkisi olduğuna inanılır. Mağaranın mavi-yeşil renkli karbonatlı maden suyu, dağdan gelen kaynak suyu ile tuzlu deniz suyunun acı bir karışımıdır. Derin havuz, yüzmek ve yıkanmak için yıl boyunca yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.