Bir çoğumuzun gerek çocukluğunda gerek yetişkinliğinde, yaş fark etmeksizin oynadığımız internet oyunlarına ne oldu? Bir zamanlar arkadaşlarımızla / büyüklerimizle, birlikte ya da sırayla oynadığımız veya tek başımıza oynadığımız fazlasıyla oyun vardı. Bu oyunları oynama nedenlerimiz ise çok bariz şeylerdi aslında. Kimimizin donanımı pek iyi olmadığından kimimizin ise ilgisini çekmesinden kaynaklı bu oyunları oynuyorduk. Peki şimdi neden bu oyunlar eskisi kadar tercih edilmiyor veya bilinmiyor. Aslına bakacak olursak sebebi çok bariz bir şekilde ortada.
Teknolojinin ilerleyişi ve insanlık nesillerinin değişimi bildiğimiz üzere beraberinde bir çok avantaj ve dezavantaj getiriyor. Bu değişimlerin getirisi ve götürüsünden dolayı bir çoğumuzun çocukluk eğlenceleri bir bir tozlu raflara kaldırılıyor. Bu rafların ve bu gelişimin kurbanlarından bir diğeri de severek oynadığımız tarayıcı oyunları oldu ne yazık ki. Değişen nesil, teknolojinin ilerleyişi ile ortaya çıkan yeni şeylere daha ilgili ve yeni neslin neredeyse hepsi eski nesil eğlence kaynaklarını ve tarayıcı oyunlarını bilmiyor dahi. Gelişen teknoloji ile yapılan yenilikçi çalışmalar elbet bizlerde dahil olmak üzere her kesimden dikkat çekiyor ama aynı zamanda basit şeylerden aldığımız zevkleri ortadan kaldırıyor. Bu blogda, bir zamanlar bir çok çocuğun yüzünde çiçek açmasını sağlayan tarayıcı oyunları hakkında konuşacağız.
İnternet Oyunları ve Tarihi
İnternet oyunları ve tarihinden bahsetmeye ilk olarak dünya üzerinde yapılmış ilk tarayıcı oyununu belirterek başlayalım. Dünya üzerinde yapılan ilk tarayıcı oyunu, 1995 yılının Ekim ayında Almanya Hamburg’da yapılan, Almanca ve İngilizce destekleyen SOL isimli oyundu. Hemen ardından günümüzdeki tarayıcı oyunlarının temelini atan, 2000 yılında Norveç’in başkenti olan Oslo’da Fifth Season AS grubunun programladığı, İngilizce destekleyen Planetarion oyunu, günümüze kadar yapılan modern tarayıcı oyunlarının atası diyebileceğimiz bir oyundur kendisi.
Hemen hemen hepimizin bildiği Adobe Flash Player’dan bahsedelim: aslına bakacak olursak Adobe Flash Player Windows 10’a kadar tüm Windows sürümlerinde ve Google Chrome, Microsoft Internet Explorer, Opera gibi bir çok tarayıcıda çalıştırılabilir, internet üzerinde animasyonları, reklamları, flash videoları görüntülemenizi sağlayan platformlar arası tarayıcı tabanlı bir çalıştırıcıdır kendisi. Kısaca Adobe Flash Player ile etkileşimli web sayfalarındaki içerikleri görüntülenebilir kılar.
Hadi birde Flash’ın tarihine göz atalım: 1996 yılının sonlarına doğru, Macromedia’nın FutureWave’i bünyesine katmasıyla FutureSplash adını Flash olarak kısaltma kararı almıştır ve FutureSplash Animator, Macromedia Flash olarak yeniden yayınlanmıştır. Diğer taraftan bilgisayarlar üzerindeki egemenliğini mobil cihazlara da katmak isteyen Macromedia, mobil platformlar düşünülerek hazırlanan Flash içeriklerini taşınabilir cihazların kararlı bir şekilde oynatabilmesi için Flash Lite uygulamasını 2003 senesinde telefon üreticilerine tanıtmıştı.
Flash 5, nesne yönelimli programlama dili olan ActionScript desteğini kazandığında, teknik açıdan karmaşık ve detaylı; kabiliyet konusunda da kaliteli tarayıcı oyunları oluşturmanın önü açılmıştı. Flash bu yenilikle birlikte Alien Hominid, Farmville, Club Penguin ve Meat Boy gibi Flash platformunu kullanarak büyük kitleler çeken oyunların çıktığını da es geçmeyeyim. 2005 yılında, video barındırma platformu olan YouTube kullanıma girdi ve büyük bir ilgi çekti. YouTube’daki videoları izleyebilmek için Flash’ın kullanılması da zorunlu olduğundan, o yıl internete bağlı bilgisayarların büyük bir çoğunluğuna Flash yüklenmişti. Tüm bu gelişmelerin sonucu olarak Adobe, Flash’ın sürekli başarısını görmezden gelemedi ve 2005 yılında sektördeki rakibi Macromedia’yı 3.4 milyar dolara satın aldı. Flash bayrağı artık Adobe’un eline geçti.
Adobe Flash, Apple’ın duruşuna göre hareket eden YouTube’un 2015 yılında video oynatıcısını tüm cihazlarda varsayılan olarak HTML5’e taşıdı. Dünyanın en büyük video servisinin Flash Player ile tüm iplerini koparmasının ardından Adobe, içerik üretim amaçlı kullanılan Flash altyapısını ise zararın neresinden dönersek kâr düşüncesiyle “Animate” olarak yeniden ayrı bir marka haline getirdi. 2017’den üç yıl sonra da Flash Player desteğinin kesileceği açıklandı. Adobe, 31 Aralık 2020 tarihinden itibaren Flash Player’ı desteklemediğini ve 12 Ocak 2021 tarihinden itibaren Flash Player’da Flash içeriklerinin çalışmasını engellediğini, tüm kullanıcıların sistemlerini korumaya yardımcı olmak üzere Flash Player’ı hemen kaldırmasını önerdi.
Bu yapılan güncellemelerin ardından bildiğimiz bir çok oyun sitesi, bir bir içeriklerinden oldu ve işte bunca olayın ardından, severek oynadığımız tonlarca tarayıcı oyunu tarihin tozlu raflarına kaldırılıp unutulmaya yüz tuttu.