Geçtiğimiz günlerde ülkemizde yaşanan birtakım üzgün olaylar sebebiyle Discord’un yasaklanmasından dolayı arkadaşlarıyla iletişimi kopan, işlerinden uzak kalan insanlar için en iyi Discord alternatifi uygulamaları derledik.
Revolt
Revolt, kolayca kurabileceğiniz ve Discord arayüzüne alışıksanız kolayca bu uygulamaya da adapte olabileceğiniz açık kaynak kodlu bir iletişim uygulamasıdır.
Yine aynı şekilde hesabınızı oluşturduktan sonra Discord gibi ya web sayfasından ya da uygulamadan hesabınıza giriş yapabilirsiniz.
Revolt’u kullanmaya başladığınızda arayüzünün birebir Discord’a benzediğini göreceksiniz.
Discord’daki gibi grup oluşturma, insanları arkadaş ekleme ve özel sohbet, sunucu kurma, ekran paylaşımı ve sunuculara katılma gibi birçok işinizi rahatlıkla görebilirsiniz.
Ayrıca tamamen ücretsiz olan bu uygulama, açık kaynak kodlu olduğundan dolayı arayüzü istediğiniz gibi kişiselleştirip uygulamayı tercihlerinize göre modlayabilirsiniz. Yine bunun sayesinde oluşan hataları kendiniz bile çözebilirsiniz.
Revolt bazen sıkıntılı çalışsa da yeni bir uygulama olduğu göz önünde bulundurulmalı ve uygulamaya zaman verilmelidir.
Tüm bu özellikler göz önüne alındığında Revolt, Discord’u uzun süredir kullanan ve alışmış olan kullanıcılar için oldukça güzel bir alternatif olarak öne çıkmakta.
Guilded
Guilded, oyuncular için öne çıkan başka bir Discord alternatifi.
Yine aynı şekilde hesabınızı oluşturduktan sonra Discord gibi ya web sayfasından ya da uygulamadan hesabınıza giriş yapabilirsiniz. Fakat hesabınızı oluştururken size ne tür ve hangi oyunları oynadığınızı ya da takip ettiğinizi soruyor. Bu sorulara verilen cevaplar sayesinde size uygun olduğunu düşündüğü kanalları öne çıkarıyor.
Guilded, arayüz olarak yine çokça Discord’a benziyor
Discord’daki gibi grup oluşturma, insanları arkadaş ekleme ve özel sohbet, sunucu kurma, ekran paylaşım ve sunuculara katılma gibi birçok işinizi rahatlıkla görebilirsiniz görebilirsiniz.
Rahatlıkla kullanabileceğiniz ve ücretsiz olan başka bir alternatif.
Teamspeak
Teamspeak, eskiden beri bu işlerin içinde olanlar bilir. TS’nin öne çıkan özelliği, basit ve biraz da eski bir arayüz ile çoğu kullanıcının anlayabileceği bir sesli sohbet programıdır.
TS ekran paylaşımı, görüntülü konuşma, özel sesli sohbet gibi özellikler içermiyor. Üstüne üstlük sunucu oluşturmak bile ücretli. Peki neden geçmişte bu uygulama bu kadar popüler olmayı başardı?
TS, yukarıda da anlattığım gibi basit bir arayüze sahip olması, 2001 gibi pek de rakiplerinin olmadığı bir dönemde çıkmış olması, ona popülerlik kazandıran etkenler arasında. Fakat hâlâ bazı topluluklar tarafından kullanılıyor. Bu topluluklar genelde MMORPG oyuncularının kurdukları klan oyuncuları oluyor. TS, bu topluluklar için önemli kişiler konuştuğu zaman diğer kişilerin sesini otomatik olarak kısmak gibi MMORPG oyunlarda elzem özellikler sunuyor. Basit yapısı sebebiyle de hem az kaynak hem de az internet kullandığı için gecikme de minimuma iniyor.
Discord’u sesli sohbet özellikleri dışında kullananlar için yüzüne bakılmaz bir alternatif gibi gözükse de sadece sesli sohbet özelliği kullanacaklar için oldukça cazip bir uygulama.
Teamspeak, internet versiyonuna sahip değil. Uygulamasını indirmek zorundasınız.
İşin komik bir tarafı da X’teki Discord ve Teamspeak hesaplarının yöneticileri birbirlerine şaka yollu takılmak, bazen dalga geçmek gibi eğlenceli işlere de girişiyorlar. Bu, rakip olarak görülen iki uygulama için oldukça hoş bir durum.
Skype
Skype’ı muhtemelen çoğunuz Discord’dan önce kullanmışsınızdır. Genel kitle göz önünde bulundurularak geliştirilen Skype, Discord’un birçok özelliğinden yoksun olsa da arkadaşlarınız arasında bir grup kurmak için oldukça iyi bir alternatif.
Skype, Microsoft tarafından geliştirildiği için birçok cihaz ve uygulama arasında rahatlıkla veri aktarımı yapabilirsiniz.
Skype, sunucu kurma özelliğine sahip olmasa da arkadaşlarınız arasında grup kurabilir, ekran paylaşımı, görüntülü konuşma gibi birçok özelliği kullanabilirsiniz. Özel sohbet özelliğiyle de grupta yaptıklarınızı birebir başkalarıyla yapabilirsiniz.
Skype, bunlara ek olarak Copilot ile birlikte geliyor. İçerisine entegre edilmiş bu yapay zekâ ile istediğiniz zaman sorduğunuz sorulara yanıt alabilir, görüntüler üretebilirsiniz.
Skype’a hem internet üzerinden hem de uygulamasından ücretsiz bir şekilde erişebilirsiniz.
Matrix
Matrix, açık kaynak koduna sahip olan başka bir Discord alternatifi.
Matrix’i indirirken önünüze birden fazla istemci seçeneği çıkıyor. Discord benzeri olan bir istemci, Python kod satırına benzeyen bir istemci gibi birçok farklı yazılım veritabanıyla yazılmış seçenekler sunuluyor.
Matrix, birden fazla sunucu sunmakta. Kayıt olurken hangi sunucuyu seçeceğinize Matrix sitesinden bakarak karar verebiliyorsunuz.
Discord’a benzer bir şekilde özel mesaj, sesli sohbet, ekran paylaşımı, sunucu kurma gibi birçok özelliği kullanabiliyorsunuz.
Matrix, yüksek güvenlikli ve optimize edilebilir bir alternatif olarak öne çıkmakta. Yaptığınız ve yapacağınız her şeyi ayarlayabiliyorsunuz ve bu, üst düzey bir koruma sağlıyor. Size mesaj atan kişiyi bile onaylamazsanız attığı mesajlar size ulaşmıyor.
Farklı uygulamaları da Matrix’e bağlayarak mesaj aktarımını kolayca gerçekleştirebiliyorsunuz. Telegram, Messenger, Skype gibi birçok popüler uygulama arasında bağ kurabiliyorsunuz.
En güçlü Discord alternatiflerinden biri olarak öne çıkmakta. Uygulaması üzerinden ücretsiz bir şekilde erişebilirsiniz.