TeknolojiSinema

CGI Teknolojisi Nedir? CGI Teknolojisinin Tarihi

Bildiğimiz üzere teknoloji durmaksızın gelişmeye devam ediyor ve bir çok şey eskisine kıyasla daha detaylı, daha nizami ve daha yüksek beklentilerle takip ediliyor. Bu günkü konumuzun kökü uzak bir geçmişe dayanıyor lakin ilk zamanlarında çok bilinmeyen ve çok geçmeden, 2000’li yıllara dahi girilmeden değeri anlaşılan bir teknoloji, yani CGI teknolojisi olacak. Bu yazımda sizlere CGI teknolojisi ile ilgili bilgiler vereceğim.

CGI Teknolojisi Nedir?

CGI teknolojisini anlatmaya öncelikle açılımı ve anlamından bahsederek başlayalım. CGI yani Computer – Generated Imagery, Türkçe olarak ifade etmemiz gerektiğinde ise Bilgisayar Üretimli İmgeleme olarak bildiğimiz bir teknolojidir. CGI, bilgisayar teknolojisi temelli üretilen ve modellenen yapay görselleri ifade ederken kullandığımız bir terimdir. CGI teknolojisi günümüzde git gide popüler bir hale gelmiş ve bir çok sektörde kullanılmaya başlanmış bir teknolojidir. Özellikle sinema ve televizyon sektöründe daha sık karşılaştığımız bu teknoloji 3 boyutlu (3D) modellemeler ve görsel efektler kullanılarak yapılıyor. Bu teknoloji, gerçek görüntülerin üzerine eklenerek / modellenerek yapılan ve tamamen bilgisayar üzerinden modellenerek oluşturulan iki farklı kullanıma sahip. Bununla ilgili sizlere örnek verecek olursam; Animasyon filmler tamamen CGI ile oluşturuluyor. Macera, Aksiyon kategorisindeki hemen hemen her filmde de aynı şekilde CGI kullanımı mevcut ve günümüzde tür fark etmeksizin çoğu filmde CGI ile karşılaşıyoruz. CGI nedir sorusunu kısaca bu şekilde cevaplayıp CGI teknolojisini bu şekilde açıklayabiliriz.

CGI Teknolojisinin Kullanıldığı Alanlar;

Son zamanlarda CGI teknolojisinin ürünü olan videolar özellikle ticari faaliyetlerde bulunan işletmeler tarafından oldukça ilgi alaka görmeye başlamıştır. Genellikle 3 boyutlu modelleme, görsel ve animasyon programları kullanılarak oluşturulan bu görseller / videolar fantastik bir dünya oluşturulmasını da sağlar niteliktedirler. Özellikle son dönemlerde markaların ürün ve hizmetlerini tanıtmak ve ilgi çekici içeriklerle hedef kitlesinin dikkatini çekmek için bu içerikleri sık sık kullanmaya başladığını görüyoruz.

CGI teknolojisinin kullanıldığı alanları ve kullanım amaçlarını küçük bir tablo aracılığı ile sizlere göstereyim ve ardından CGI teknolojisinin bu alanlara faydaları ve zararlarından bahsedelim.

  • Sinema ve Televizyon – Animasyon filmleri, Bilim Kurgu, Macera ve Aksiyon sahneleri
  • Reklam – Ürün tanıtımı ve hizmet tanıtımı
  • Eğitim – Sanal gerçeklik ve öğretici simülasyonlar oluşturma
  • Video Oyunları – Oyun karakterleri, animasyonları ve efektleri
  • Mimari – Proje canlandırma, görselleştirme ve modelleme
  • Sanat – Modern sanatta farklı eserler oluşturma

CGI Teknolojisinin Faydaları;

Gel gelelim fasulyenin faydalarına. CGI teknolojisi kullanan alanlar bu teknolojiyi işlerine olan faydalarından ötürü kullanırlar. CGI teknolojisinin faydalarından bazıları şunlardır;

  • Bu teknolojinin ürünleri oldukça gerçekçi olduğu için yaşadığımız dünyada çekimi hemen hemen imkansız olan şeyleri ve imkanı olsa dahi maliyeti yüksek olan içerikleri üretme olanağı sunar.
  • Diğer video ve görsel yöntemlerle kıyaslandığında, zaman ve nakit tasarrufu sağlar. Firmaların CGI kullanması güncel kaldıklarının bir belirtisidir.
  • Reklam ve hizmet tanıtımlarında daha çarpıcı içerikler oluşturulmasında çok etkilidir.
  • Eğitimsel animasyonlar yapılıp sanal gerçekliğe uyarlanabilir.
  • Oyunların 3 boyutlu aleme olan kapılarını aralar.
  • Daha gerçekçi karakter modellemeleri, animasyonları ve efektleri sunar.
  • Proje halindeki yapıların, aşamalarının önden planlanmasında kolaylık sağlar,
  • Yapılması düşünülen projeler önden simülasyon edilerek can ve mal kaybının önüne geçilebilir.
  • Modelleme ile yapılan eserlere çarpıcılık sağlama potansiyeli vardır.

CGI Teknolojisinin Zararları;

Hemen hemen her şeyin faydasının yanında zararları da mevcuttur. CGI teknolojisinin sektörlere sunduğu bir hayli yararı olsa da dikkatli incelediğimizde zararlarını görmemiz de mümkün. CGI teknolojisinin zararlarından bazıları şunlardır;

  • Çekim kalitesinin yükseltilmesi istendiğinde maliyetlerin artabilmesi.
  • Profesyonel yazılımlar kullanılması gerektiğinden bir çok alanda kullanılırken tecrübe sahibi ve alanında uzman kişiler tarafından kullanılması gerektiğinden ekiplerin fiyat aralığı maliyetlidir.
  • Donanımsal gereksinimler projeden projeye artış gösterebilmektedir ve buda mali durumu sarsacak düzeylere erişebilmektedir.

CGI Teknolojisinin Tarihi ve İlk Ortaya Çıkışı;

CGI teknolojisinin ilk ortaya çıkışından bahsedecek olursak; 1958 yılında ABD’de, 2 Ocak 1961’de de Türkiye’de vizyona giren ve Alfred Hitchcock’un yönetmen koltuğunda oturduğu Ölümün Korkusu, özgün ismi ile Vertigo olan gerilim filminde, filmin açılış jeneriğinde 2 boyutlu (2D) modeller kullanılarak ilk adım atılmıştır.

CGI teknolojisinin en kayda değer kilometre taşı (elde edilen en önemli durum) ise 1972 yılında Edwin Catmull ve Fred Parke tarafından yapılan A Computer Animated Hand, 350 adet üçgen ve poligon kullanılarak modellenmiş 3 boyutlu bir eldir.

CGI teknolojisi hikaye içerisinde kullanılarak yapılan ilk film ise 1973 yılında, Michael Crichton’un yönetmenliğini yaptığı Batı Dünyası, özgün ismi ile Westworld’dür.

1970’li yılların sonu, 1980’li yılların başına doğru ve yakın geleceklerde CGI teknolojisi kullanılarak dönemin en ilgi çekici ve hâlâ ilgi odağı olan çok kemikli filmler ortaya çıkartıldı. Star Wars (1977), Alien (1979) ve The Black Hole (1979). Bu ve bunlar gibi filmlerde üç boyutlu nesnelerin modellerinin paylaşılmasıyla CGI gelişimine devam etti. 1975’te George Lucas tarafından kurulan Industrial Light & Magic gibi görsel efekt öncülerinin etkisiyle damgalanan 1980’ler, filmlerde CGI kullanımında bir artışa şahitlik etti. Bu dönemde Tron (1982), The Last Starfighter (1984), Young Sherlock Holmes (1985) ve The Abyss (1989) gibi filmler CGI teknolojisini kendi içlerine entegre ederek yapıldı. 1990’larda CGI ustalarının, CGI teknolojisinin potansiyelini en üst düzeye çıkarmalarıyla CGI için altın bir çağı açmış bulundular. Bu dönemin çığır açan filmleri arasında Terminator 2: Judgment Day (1991), Jurassic Park (1993), Toy Story (1995) ve The Matrix (1999) yer alıyor ve bu filmlerin her biri CGI için yeni alt sınırlar belirler nitelikteki filmlerdir. Yeni binyıla girdiğimizde yazılım ve donanımdaki gelişmeler CGI teknolojisinin gelişimini hızlandırdı. Dikkat çekici bir gelişim olarak CGI teknolojisi canlı aktörlerle etkileşime girerek çığır açıcı bir gelişim yaşadı. Bu dönemin en göze çarpan örneği; birer yıl arayla çekilen Lord of The Rings (Yüzüklerin Efendisi 2001 – 2003) üçlemesinde Peter Jackson’ın canlandırdığı ve tamamen CGI ile oluşturulmuş olan Gollum’dur.

Yeşil Ekran (Green Screen) Nedir?

Öncelikle Yeşil Ekran olarak bildiğimiz bu terimin olayından bahsedeyim sizlere. Yeşil ekran, Chroma Key (Kilit Renk) tekniğinin ta kendisidir ve bu teknik 19. yüzyıldan bu yana kullanılmaktadır. Bu tekniğin temelinde şunlar yatar; yeşil ve mavi renkteki arka fonla farklı bir görüntüyü birleştirmek için kullanılan bir tekniktir yani bir görüntü üzerinde yok edeceğiniz bir renk belirleyip o rengin yerine koyacağınız başka bir görüntüyü fon olarak belirleme durumudur esasen. Bilgisayar temelli bir düzenleme / edit teknolojisidir kısaca.

Green Screen / Chroma Key Teknolojisinin Yeşil ya da Mavi Renklerle Kullanılmasının Nedeni Nedir?

Bu teknolojide yeşil ve mavi rengin arka fon olarak tercih ediliyor olmasının sebebi ten rengine uzak renkler olmasıdır ve yeşil renk sanal ortamda daha çok veri bulundurmasından dolayı daha kolay ayrıştırılabilir bir renktir. Bu iki rengin doğada en çok yer kaplayan renkler olmasından ötürü stüdyo dışında yapılan çekimler içinde avantajlıdır. İnsanların konsantresi içerisinde bu iki renk önemlidir. Oyuncuların kıyafetlerindeki renkler Chroma Key kullanılacağı vakit dikkat edilen noktalardan birisidir. Örnek vermek gerekirse; Spider-Man serisindeki Green Goblin karakteri için Chroma Key kullanılırken fon rengi yeşil değil mavidir ve bunun gibi bir çok örnek mevcuttur.

Green Screen / Chroma Key İle CGI Arasındaki İlişki Nedir?

CGI teknolojisi, Green Screen / Chroma Key teknolojisi ve Motion Capture teknolojisi birbirlerine bağlı teknolojilerdir. Motion Capture ile karakterler, Green Screen / Chroma Key ile arka plan ve CGI ile kalan her şey yapılarak birleştirilirler. Bu birleşim sonucu film, oyun ve daha nicesi oluşturulabilir.

Bir konunun daha sonuna gelmiş bulunuyoruz. Buraya kadar okuyan herkese en içten teşekkürlerimi sunarım. İyi günler diliyorum, takipte ve sağlıcakla kalın!

Paylaşılan:

İlişkili Gönderiler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir