BilgisayarTeknoloji

CRT Monitör Nedir?

CRT Nedir? CRT Monitör Nedir? ve bunlar gibi bir çok soru özellikle günümüzde sorulması normal olan sorulardır. Anlatmaya CRT’nin anlamından bahsederek başlayalım. CRT, Cathode Ray Tube Türkçe meali ile Katot Işın Tüpü anlamına gelmektedir. CRT monitörler her ne kadar 1940’lı yıllarda televizyonların üretilmesiyle, hayatlarımızda kullanılmaya başlanmış olsa dahi bu teknolojinin icadı bundan daha öncesine yani 1897 yılına dayanmaktadır.

1897 yılında Alman bilim insanı olan Karl Ferdinand Braun tarafından icat edilen bu teknoloji, günümüzdeki bir çok ekran, TV, monitör vb. teknolojinin ilk adımlarını atmış, uzun yıllar boyunca televizyon ve bilgisayar başta olmak üzere görüntüleme ihtiyacı olan birçok cihazın içerisinde kullanılmış ve 2000’li yıllara kadar görüntüleme sektörüne hüküm sürmüş bir teknolojidir, 2000’li yıllarda yerini LCD ve LED ekranlara bırakmıştır. Aslına bakacak olursak CRT Monitör, günümüzdeki monitörlerin atasıdır. Kullanımının tükenmesindeki temel nedenlerinden bir kaçı ise: CRT monitörlerin üretimindeki maliyet, ebat olarak çok yer kaplaması ve yeni çıkan teknolojilerin daha uygun ve nizami olmasıdır.

CRT Monitör Nedir ve Çalışma Prensibi

CRT Görüntüleme Teknolojisinin İç Yapısı

  1. Üç adet Elektron Tabancası (Kırmızı, Yeşil ve Mavi fosfor noktaları için)
  2. Elektron demetleri
  3. Odaklama Elektrodu
  4.  Saptırma bobini
  5. Anot
  6. Elektron ışınlarını her piksel için ayıran dağıtım ağı
  7. Renkli (Kırmızı, Yeşil, Mavi) fosfor tabakası
  8. Ekranın fosfor kaplı iç bölgesinin yakından görüntüsü

CRT ekranlar koni şeklindedirler ve yüzeyleri yüzbinlerce piksele sahiptir. Bu koninin dar ve sivri ucunda Elektron Tabancası (Elektron Yayıcısı / Elektron demetlerini oluşturan parça) bulunur. Koninin genişleyen kısmı ise dikdörtgen şeklini alır ve bu kısım fosfor tabakasıyla kaplıdır. [Elektronikte Anot, Katot terimleri kutupları ifade eder. Anot (+) Pozitif / Katot (-) Negatif]

CRT ekranlarda katot (-), elektron tabancası içerisinde ısınmış bir Filaman (ince tel) olarak bulunur. Tüpün içi vakumlanmış bir ortamdır yani içerisinde hava bulundurmaz. Katot (-) filamanın ısınmasıyla, elektronlar vakum tüpü içerisinde serbest olarak hareket edebilir hale gelirler ve anot (+) ekran yüzeyiyle olan gerilim farkından dolayı elektronlar ekrana doğru bir ışın demeti halinde Odaklama Elektrodu ile odaklandırılarak fırlatılırlar.

Oluşturulan bu ışın demetleri etrafında bulunan yatay ve dikey saptırma bobinleri vasıtasıyla ekranın her noktasına yayılarak tüm pikseller için renk oluşturulmasını sağlar. Ekran yüzeyindeki fosfor tabakasına çarpan elektronlar parlayarak pikselleri aydınlatır ve bu şekilde görüntü elde edilir.

Bir konunun daha sonuna gelmiş bulunuyoruz. Buraya kadar okuyan herkese en içten teşekkürlerimi sunarım. İyi günler diliyorum, takipte ve sağlıcakla kalın!

Paylaşılan:

İlişkili Gönderiler

Teknoloji

Antivirüs Nedir

Antivirüs Yazılımı (Antivirüs Programı) Nedir?  Antivirüs yazılımı (antivirüs programı), bilgisayarları, ağları ve diğer cihazları virüsler ve diğer kötü amaçlı yazılım türlerinden korumak, tespit etmek, aramak ve kaldırmak için tasarlanmış bir
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir